6.1.2014

Vinkkejä ylioppilaskirjoituksiin

Kun itse aikanaan luin ylioppilaskirjotuksiin, haalin netistä ja erilaisista lehdistä luku- ja valmistautumisvinkkejä lukulomaa varten. Päätin panostaa lukemiseen täysillä, kun kyseessä oli kuitenkin tärkeimmät kokeet koskaan. Kirjoituksia ei kannata pitää isona mörkönä, vaan periaatteessa kyseessä on vain laajemmat kokeet kuin tavalliset lukiokokeet. 

Aloita aikasin lukemaan


Vaikka kirjoitukset tuntuvat kaukaiselta ajatukselta keskikesällä tai joulukuussa, suosittelen lämpimästi aloittamaan valmistautumisen ajoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lukemisen tarvitsisi olla täyspäiväistä koko ajan. Itse taisin aloittaa joskus joulukuun tiennoilla. Joulu-, tammi-, ja helmikuussa oli kuitenkin vielä koulua ja kokeita, joten luin aina noin 1,5-2 tuntia päivässä. Kun aloittaa aikasin ei kerkeä tulemaan viime hetken stressiä, ja saat aikaa opetella vaikeimmatkin asiat huolellisesti. Jos olisin aloittanut lukemisen vasta lukulomalla, olisin ollut aivan pulassa. Toisaalta, tavoitteeni olivat korkealla, ja jokaisen pitäisikin suhteuttaa lukeminen omiin tavoitteisiin.

Tee lukusuunnitelma


Kaikille ei sovi lukemisen aikatauluttaminen, mutta minua se auttoi pysymään rytmissä kiinni ja pysymään aikataulussa. Aluksi mulla oli vaan ns. suuntaa antava suunnitelma eli olin vain laittanut päivän kohdalle mitä ainetta pänttäsin, ja luin sitä sitten muutaman tunnin. Esimerkiksi matikasta saatoin laskea muutaman kappaaleen jaksot tai historiasta lukea huolellisesti 10 sivua huolellisesti ja tehdä muistiinpanot. Lukulomalle teinkin sitten paljon yksityiskohtaisemman suunnitelman, johon olin merkannut sivumäärät ja kappaleet, jotka luen. Lukusuunnitelmasta ei ole kuitenkaan hyötyä, jos siitä ei pidä kiinni. Kannattaakin jättää muutamia välipäiviä suunnitelmaan, jotta voit kiriä omaa lukemistasi, jos olet jäänyt jälkeen.

Harjoittele kuunteluja


Vaikka kuuntelu on iso osio kokeessa, harjoiteltiin sitä mielestäni tunneilla liian vähän. Ymmärrettävää on tietenkin, ettei kaikkea kerkee, mutta silloin täytyy ottaa vastuu harjoittelusta omiin käsiin. Itselläni oli erittäin kannustavat ruostinopettajat, jotka jaksoivat etsiä minulle vanhoja yo-kuunteluja. Koulusta kannattaakin kysyä, saisiko kuunteluvihkoja lainaan ja kuuntelut muistitikulla kotiin. Aloitin kuunteluihin harjoittelemaan joulukuun tienoilla, ja tein aina yhden kuuntelun koulupäivän jälkeen. Kun yksi kuuntelu kestää noin 45 minuuttia, ei se vienyt hirveästi aikaani päivästä. Samalla sain oman rutiinin kehitettyä kuunteluja varten, enkä ollut paniikissa, itse yo-kuunteluissa. Tätä suosittelen erittäin lämpimästi, varsinkin vaikeimmissa kielissä!

Tekstitykset pois


Jotta saisit parhaimman mahdollisimman tuloksen kuunteluista, kannattaa harjoittelu ottaa mukaan ihan arkipäivään. Tv-sarjoja katsoessasi ota tekstitykset pois. Itse katson paljon sarjoja netistä, josta ei edes löydy hirveästi suomeksi tekstitettyjä sarjoja tai elokuvia. Tällöin opin hyödyllisiä fraaseja, ja opin kuuntelemaan eri murteita, joita kuunteluistakin löytyy! Pojat ovat pärjänneet kuunteluissa hyvin tietokonepelien avulla, jossa on paljon nopeita englanninkielisiä keskusteluja, joihin täytyy reagoida nopeasti. Kuunteluissa on myös paljon ajankohtaista sanastoa ja aiheita, joten yksi hyvä päivittäinen vinkki on kuunnella Yle Areenasta uutiset eri kielillä. Ne kestävät noin 5 minuuttia, joten aikaa se ei vie. 

Seuraa uutisia


Ylioppilaskirjoitukset eivät testaa vaan kirjoista opittua tietoa, vaan varsinkin reaaliaineissa joutuu vastauksiin yhdistelemään omaa tietämystä ympäröivästä maailmasta ja yhteiskunnasta. Varsinkin yhteiskuntaopissa ei täysiä pisteitä välttämättä tule, ellei vastauksesta löydy yhteyttä ajankohtaisiin aiheisiin. Munkin yhteiskuntaopin jokeritehtävässä ei olisi pärjännyt kirjan tiedoilla, vaan käytännössä kaikki piti päätellä uutisista.

Tee vanhoja tehtäviä ja hyödynnä kertauskirjoja


Varsinkin reaaliaineissa tehtävänannot kiertävät vuodesta toiseen hieman eri sanamuodoin. Kannattaa siis käydä läpi vanhoja yo-kokeita, ja tehdä niitä tehtäviä. Voit ottaa esimerkiksi tavoitteeksi tehdä yhden kokeen viikossa. Itse opin tällä metoodilla erittäin hyvin, koska jouduin itse pohtimaan ja tuottamaan vastaukset. Jos vastaukset kirjottaa ylös ja ne tekee huolellisesti, saa niistä hyvät muistiinpanot. Kirjastosta kävin myös lainaamassa englannin ja ruotsin kertauskirjat, jotka kertasivat koko kieliopin ja tärkeimmät sanastot. Tein valehtelematta ruotsin kertauskirjasta noin 90 prosenttia tehtävistä, jotka olivat erittäin hyödyllisiä.

Kirjoita paljon


Tämä koskee erityisesti äidinkieltä ja kieliä. Yläkoulussa kirjoitukseni olivat paljon parempia kuin lukiossa. Kiitos siitä yläkoulun äidinkielenopettajalleni, joka laittoi meidät kirjoittamaan noin kerran kahdessa viikossa. Lukiossa taas kirjoittamista harjoiteltiin paljon vähemmin, mikä heijastuikin suoraan äikän yo-kirjoituksiini. Tein virheen, enkä harjoitellut yo-aineita tarpeeksi itsekseni, vaan tyydyin pelkästään opetuksen anteihin. Toisaalta haluisin ruotsista hyvän arvosanan, ja harjoittelinkin ruotsin kirjoittamista paljon. Tämä palkittiinkin yo-kirjoituksissa, joissa kirjoitin parhaimmat aineeni koskaan. Harjoittelu tekee siis mestarin.

Käytä eri oppimismetodeja

Pelkkä lukeminen ei välttämättä riitä, vaan luettua tietoa tulisi prossessoida itse, jotta oppiminen olisi mahdoillisimman tehokasta. Historiaa lukiessani tein suuren aikajanan, johon kirjoitin kaikki tärkeät vuosiluvut ja tapahtumat sekä suurimmat aikakaudet. Tällöin pystyin hahmottamaan koko lukualueeni helposti. Kirjoitin myös joka kappaleesta omat muistiinpanot, mikä oli minulle sopivin oppimistekniikka. Kielistä kannattaa kirjoittaa listalle erilaisia idiomeja ja opetella niitä ainetta varten.

Säilytä päivärytmi

Vaikka lukulomaa kutsutaan lomaksi, ei se sitä kuitenkaan ole. Pyri siis säilyttämään normaali päivärytmisi, ja tee hommia kokonaisen koulupäivän ajan. Tämäkin aika kannattaa käyttää tehokkaasti, joten älä näprää puhelinta tai tietokonetta samaan aikaan. Tietokonetta voi kuitenkin hyödyntää opiskelussa erilaisten nettitehtävien avulla.


Tsemppiä jokaiselle lukuihin! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti