Onko sinulla tullut kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen tänka på, etkä tiedä, mitä alaa lähtisit opiskelemaan? Avoin yliopisto voisi olla ratkaisu pulmiisi. Omien ylioppilaskirjoitusten jälkeen olin henkisesti aivan kypsä lukemiseen ja sisällä istumiseen, joten pääsykokeet eivät olleet ensimmäisenä mielessä keväällä. Halusin kuitenkin jotain kosketusta yliopisto elämään, joten päätin lähteä kokeilemaan opiskelua Turun avoimessa yliopistossa.
Avoimessa yliopistossa on käytännössä aika paljon samoja "oppiaineita" kuin varsinaisessa yliopistossa, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain. Osa kursseista on toteuttu pelkästään avoimen yliopiston yhteydessä, mutta joissain kursseissa käydään varsinaisen yliopiston luennoilla. Eli pääset opiskelemaan yhdessä jo tiedekuntaan päässeiden kanssa. Näihin kursseihin on kuitenkin pienempi osallistujakiintiö, ja ne täyttyvätkin aika nopeasti. Itse en ole vielä ollut tällaisella kurssilla, joten en pysty sanomaan millaista opiskelu siellä on.
Jos tiedät jo, mitä haluat lähteä opiskelemaan, mutta et ole vielä valmis pääsykokeisiin, kannattaa ehdottomasti lähteä katsomaan, miltä tuleva opiskelu tuntuu. Jos haavenasi on biologin ammatti, löytyy esimerkiksi Turun avoimesta yliopistosta kuusi kurssia syyslukukaudelle, mikä on sopiva määrä. Jos et kuitenkaan ole vielä löytänyt toiveammattiasi, voit ottaa muutaman kurssin sieltä täältä, ja saatat ehkä löytää mielenkiintoisen alan. Itselläni on kokemusta vain oikeustieteellisiltä kursseilta, mutta haaveena olisi vielä suorittaa jossain vaiheessa historian aineopintoja ja opiskella lisää kieliä.
Joihinkin oppiaineisiin vaaditaan jonkilainen peruskurssi, että pääset opiskelemaan varsinaista alaa. Itse kävin Johdatus oikeustieteeseen -kurssin, joka oli pakollinen. Jos mahdollista, kannattaa suorittaa johdatuskurssi ennen syksyä, jotta pääset suoraan varsinaisiin opintoihin. Kurssit saattavata täyttyä tosi nopeasti, etkä voi ilmoittautua kurssille, ennen kuin olet suorittanut johdantokurssin hyväksytysti.
Vaikka lukion jälkeen en halunnut ajatella mitään opiskeluun liittyvää, täytyy sanoa, että olen kaivannut säännöllistä rytmiä elämääni, nimenomaan opiskeluun liittyvää. Olen nyt käynyt kolme kurssia, ja niillä olen pystynyt rytmittämään hyvin omat arkipäiväni. Jos pääsen tulevaisuudessa varsinaiseen tiedekuntaan opiskelemaan, saan korvattua avoimessa yliopistossa käymiäni kursseja, joten ne eivät mene hukkaan. Avoimesta yliopistosta on myös mahdollista päästä suoraan tiedekuntaan ilman pääsykoetta. Tämä on kuitenkin erittäin vaikea väylä, mutta ahkeralta opiskelijalta se saattaa onnistua. Oikeustieteelliseen otetaan enintään kaksi opiskelijaa, ja heidän on täytynyt suorittaa vähintään 60 opintopistettä, ja jokaisen opintosuorituksen arvosanan täytyy olla vähintään 3. Nämä vaatimukset vaihtelevat tietenkin tiedekunnittain. Itse en saa täyteen noita 60 opintopistettä, mutta avoimen yliopiston väylä ei olekaan päätavoitteeni vaan panostan varsinaiseen pääsykokeeseen.
Avoimessa yliopistossa opiskelu kuitenkin maksaa. Maksu on kaikille sama 1 opintopiste maksaa 10 euroa eli jos kävisin kurssin Liikesaksan alkeet (3 op) on kurssimaksu 30 euroa. Avoimen yliopiston opiskelijaa ei myöskään virallisesti nimitetä opiskelijaksi eli Kelalta ei saa opintotukea. Kurssien luennot käydään myös todella tiiviillä tahdilla. Yhdellä kurssilla minulla oli 6 luentoa, ja ne kaikki käytiin kahdessa viikossa. Luennot kestävät myös kolmisen tuntia, ja ne sijoittuvat iltoihin ja joskus myäs launtaiaamuihin. Jos pääset kuitenkin tiedekunnan luennoille, järjestetään ne normaalin opetuksen yhteydessä eli yleensä päivisin. Avoimessa yliopistossa ei myöskään pääse ainejärjestöjen rientoihin eikä sinulla ole henkilökohtaista tuutoria, joten joudut hoitamaan kaiken yksin, mikä aluksi voi aiheuttaa hämmennystä.
Kun ilmoittaudut Avoimeen yliopistoon, saat omat salasanat omaan sähköpostiin, Avoimen yliopiston nettiopsuun, jossa hoidetaan kursseille ja tentteihin ilmoittautuminen, ja Moodleen, josta löydät materiaalit kursseihin.
Kaikesta huolimatta suosittelen erittäin lämpimästi Avointa yliopistoa kaikkille. Avoin yliopisto ei ole vain nuorille tarkoitettu paikka, vaan minunkin kursseilla on käynyt vanhempia henkilöitä, jotka ovat halunneet oppia uutta työnteon keskellä. Niin minäkin aioin tehdä.
Oli muuten tuskaa ottaa nämä kuvat. Ei yhtään valoa edes keskellä päivää, ja sisälamppujen valo on ärsyttävän kellertävää...
Tässä vielä muutama esimerkkilinkki:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti