30.11.2013

Miten säästää jokapäiväisessä elämässä?


Raha. Se pahe, jota ihmiset tarvitsevat elääkseen. Joillakin on sitä liikaa, joillakin liian vähän ja jotkut ovat tyytyväisiä sellaisenaan. Aina kuitenkin löytyy tapoja säästää ja miettiä omia kulutustottumuksiaan. Listasin tähän muutaman vinkin, jotka olen huomannut omassa elämässäni hyödyllisiksi.

Suosi Lidliä
 
Ihan oikeasti, en ymmärrä miten Lidlissä maksaa maito noin 80 senttiä ja K-kaupoissa ja S-marketeissa joutuu pulittamaan lähes 1,10 euroa. Saksalaista tehokkuutta parhaimillaan täytyy sanoa. Lidl ei tietenkään ole suomalainen firma, mutta alkaa pikkuhiljaa kyllästyttämään Keskon ja S-kaupan kilpajuoksu hinnoissa. Suomalainen ruoka on käsittääkseni kalleimmasta päästä Euroopassa, joten mielestäni on syytä tehdä hintavertailua peruselintarvikkeiden kohdalla. Vihannekset ja juurekset haluan kuitenkin ostaa mieluiten torilta tai kauppahallista suoraan kauppiaalta ilman välikäsiä. Suomalainen maatalousyrittäjä saa naurettavan vähän tuottoa myydessään tuotteensa suurille kauppaketjuille.

Vähennä ulkona syömistä

Ulkona syöminen on kallista, ja käy pidemmän päälle kukkarolle. Tietenkin saa hemmotella itseään nauttimalla hyvästä ruuasta ulkona tai täydellisestä lattesta, mutta näistä pystyy tinkimään reilusti, jos raha on tiukilla. Myös satunnaiset kahvihetket tai lounasruokailut ulkona voivat tulla yllättävän kalliiksi. Kahvikupposta harvoin saa enää alle kahden euron, jos sitä menee viisi kuppia päivässä, tulee siitä 10 euroa viikossa, 70 e kuukaudessa, 280 e kuukaudessa. Harvoin kuitenkin jokaista kahvikuppia juodaan kahvilassa, mutta tossa hieman osviittaa, kuinka paljon sitä rahaa oikeasti menee. Itse en juo kahvia tai teetä, joten itselläni ei tällasta ongelmaa ole. Samoin lounaat maksavat kympin molemmin puolin tavallisissa lounaspaikoissa. Jos valmistaa edellisenä päivänä hieman enemmän ruokaa, jotta siitä saa syödyksi lounaalla, säästää taas selvää rahaa.

Suunnittele pääpiirteisesti omat viikon ruokailut, ja valmista siitä kauppalista

Täten ei tule ostettua hutiostoksia kaupassa kuten esimerkiksi einesruokia, jotka tuppaavat maksamaan hirveästi. Äläkä mene nälkäsenä kauppaan! Erittäin paha virhe, itse suuntaan silloin yleensä karkkiosastolle. :D

Panosta laatuun.

Köyhällä ei ole varaa halpaan. Vaikka laatu maksaa enemmän, korvaantuu se tuotteen kestolla. Nuorena tyttönä leirikoulussa ostin Lontoon Oxford streetiltä noin 30 puntaa maksavat ballerinat. Se teki noin 45 euroa, mikä kirpaisi silloin. Mutta käytin niitä kenkiä vielä viime kesänäkin. Ja tästä leirikoulusta on jo 7 vuotta aikaa. Ei kirpaise enää.

Osta ja myy kirppareilla.

Vaatekaapin suursiivouksen jälkeen on hyvä varata kirpparipöytä ja laittaa hyvä kiertämään. Kirpparipöydät ovat yleensä aika kalliita, joten kannattaa varata kaverin kanssa yhteinen, niin saa kulut puolitettua. Nykyään kirpparit ovat levittäytyneet nettiin. Esimerkiksi huuto.net ja tori.fi ovat tunnetuimpia. Täältä voit löytää hieman arvokkaampia tavaroita esimerkiksi huonekaluja kohtuu hintaan.

Hyödynnä alennysmyyntejä.

Erityisesti kosmetiikkaa kannattaa osta alennuksesta. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä ja tulevat harvoin alennukseen. Myös kausialennuksia kannattaa hyödyntää esimerkiksi urheilutavaroissa ja -vaatteissa, koristeissa sekä talvivaatteissa. Keväällä löytyy halvalla suksia, monoja, laskettelutavaroita, luistimia, toppatakkeja... Jonkin juhlapyhän jälkeen myös koristeet saa yleensä vähintään 50 % halvemmalla. Suomen sää vaatii myös kunnolliset talvivaatteet, joten niitäkin kannattaa kuikuilla alennusmyynneistä, vaikka tuntuukin hölmöltä ostaa keväällä tai kesällä toppavaatteita. Loppuunmyynnit ovat myös taivaanlahja. Kun Tiimari meni konkurssiin, lähti sieltä mukaan 50 valokuvakehystä ja kolme valokuva-albumia. Ovh hinta noin 800 euroa, kassa näytti kuitenkin noin 55 euroa. Ei huono, sanois Jorma Uotinen. Alennusmyynnit voivat kuitenkin koitua turmioksi, kun vaatteita saa halvalla. Tulee ostettua sellaista, mitä ei loppujen lopuksi käytäkkään. Itse olen syyllistynyt samaan, mutta virheistä oppii.

Pyöräile

Helppo tapa kulkea paikasta A paikkaan B. Pyörän kulut ovat itse pyörän hinta, se pyöräilykypärä ja vuosittaiset huollot. Verratuna autoon pyöräily tulee paljon halvemmaksi. Auton pitämisessä nimittäin maksaa muukin kuin se varsinainen auto. Vaikka et ajaisi sillä metriäkään, joudut silti maksamaan verota ja vakuutukset. Kaikki eivät voi kuitenkaan hyödyntää pyöräilyä pitkien välimatkojen takia, mikä on ymmärrettävää. Meidän perheessä on iskostunut lause: "Sulla on kaksi tervettä jalkaa ja kaksi tervettä kättä, et tarvitse auto kyytiä." Näin meillä. :)

Perusta säästötili

Jos mahdollista, tee oma tili, jonne siirrät kuukausittain tietyn määrän rahaa. Tähän tietty vaaditaan säännölliset tulot, joten opiskelijoille tämä voi tuottaa vaikeuksia.andnbsp; Jos laittaa vaikka 50 e joka kuukausi, tulee vuodessa säästöön 600 euroa. Tämä summa tietysti kasvaa, mitä enemmän pystyt laittamaan rahaa sivuun. Yksi vaihtoehto voi olla suuren rahamäärän laittaminen korkeakorkoiselle tilille tai sijoittaminen. Rippi- ja ylppärilahjarahat voi laittaa säästöön, jos niille ei ole välttämätöntä tarvetta. Tavallisella tilillä niitä ei kannatta pitää, koska inflaatio syö rahan arvon nopeasti.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti